Ιερά Μονή ΓΟΧ


                монастырь святого Николая Афины Греция 

                          წმინდა ნიკოლოზის მონასტერი - გერაკასი, ათენი 

            Holy Monastery of Agios Nikolaos Gerakas, Attica                                

  Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Χρυσόστομος Καβουρίδης γεννήθηκε στο χωριό Μάδυτο της Θράκης το έτος 1870 , από τους ευσεβείς γονείς Γεώργιο και Μελπομένη Καβουρίδη . Μετά το Γυμνάσιο γράφτηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου και αρίστευσε . Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ και διορίσθηκε Ιεροκήρυκας Πανόρμου . Το 1908 χειροτονήται Επίσκοπος Ίμβρου και διορίζεται στη Μητρόπολη Πελαγονίας . Παρ ' όλη τη τότε εμπόλεμη κατάσταση στη περιοχή , παρέμεινε ακλόνητος στην θέση του βοηθώντας το ποίμνιο του . Εξ ' αιτίας πολιτικών και διπλωματικών καταστάσεων διώκεται και βρίσκεται στο Άγιον Όρος . Η εκλογή του Μελετίου Μεταξάκη στο Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως τον αναγκάζει να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και να βρεθεί στην Αθήνα . Η Εκκλησία της Ελλάδος του αναθέτει την Τοποτηρητεία της Μητροπόλεως Φιλιατών και λίγο αργότερα εκλέγεται Μητροπολίτης Φλώρινας . Κατόπιν από βαριά ασθένεια και νοσηλείας του σε νοσοκομείο των Αθηνών , παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του . Το 1935 , αναλαμβάνει την εκκλησιαστική Διοίκηση των Εκκλησιών του Πατρίου Εορτολογίου Ελλάδος . Εξορίστηκε δύο φορές - το 1935 και το 1951 - για το ομολογιακό του φρόνημα . Μετέβηκε στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία προσπαθώντας να πείσει τους Πατριάρχες για επίλυση του ημερολογιακού θέματος . Την 7η Σεπτεμβρίου του έτους 1955 εξεδήμησε προς Κύριον .

  Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος του Πατρίου Εορτολογίου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρος Αυξέντιος ( κατα κόσμον Κωνσταντίνος ) Πάστρας εγεννήθει εις Αγίους Θεοδώρους Αλμυρού Μαγνησίας το 1912 . Μετά την δημοτική και γυμνασιακή φοίτηση , εισήλθε είς στρατιωτική σχολή του πολεμικού ναυτικού εξ' ης απεφοίτησε Λίαν Καλώς . Παραιτηθείς των τάξεων του στρατεύματος , ανήλθε εις την Ιεράν Μονήν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουβαρά Αττικής , ένθα μονάσας , εχειροτονήθη τηνΑυγούστου του έτους 1939 διάκονος και την 20η Αυγούστου 1940 Πρεσβύτερος , υπό του Τιτουλάριου Επισκόπου Βρεσθένης Ματθαίου , εξυπηρετήσας πλείστας όσας Ενορίας της Εκκλησίας Ημών . Προχειρισθείς τω 1946 εις Αρχιμανδρίτη , απεστάλη ως εφημέριος και Ιερατικός Προιστέμενος εις τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Κοινότητος Detroid Mich των ΗΠΑ . Το 1947 διαμαρτυρηθείς εντόνως διά τας εκνόμους Αρχιερατικάς Χειροτονίας υπό του Επισκόπου Βρεσθένης , απεκήρυξε τούτον και ηπήχθη εις την υπό τον Αείμνηστον Αρχιεπίσκοπο Ημών κυρον Χρυσόστομον Ιερά Σύνοδο . Την 20 Μα'ί'ου του έτους 1962 κληθείς υπό της Εκκλησίας εις το Αρχιερατικό αξίωμα , εχειροτονήθη Επίσκοπος Γαρδικίου υπό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου κυρού Ακακίου και του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χιλής και Περού κυρού Λεοντίου . Μετά την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Ημών Ακακίου εξελέγει τη Δεκεμβρίου 1963 Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος .  Καθ' όλον το διάστημα της Πρωθιεραρχίας του παρά τις εμφανιζόμενες αντιξοότητες , κατόρθωσε να προβάλλει την Μαρτυρική ημών Εκκλησία εντός αλλά και εκτός Ελλάδος . Επί των ημερών του επιτεύχθηκε η καταχώρηση των Ιερών Μυστηρίων στα Ληξιαρχικά βιβλία . 

  Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Μάξιμος Βαλιανάτος , εγεννήθη εν Βαλσαμάτοις Κεφαλληνίας το 1924 . Νεότατος εισήλθε στας τάξεις του Ιερού Κλήρου ανελθών εις το Άγιον Όρος εγκαταβίωσε εις την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου και εκάρη Μεγαλόσχημος μοναχός το 1946 . Το αυτό έτος εχειροτονήθει διάκονος και το 1950 πρεσβύτερος . Διασαλευομένων όμως των Ιερών Παραδόσεων της Αθωνικής πολιτείας , ανεχώρησε και ελθών εις Κεφαλληνία ενετάχθη εις την Ιερά Μητρόπολη ώς εφημέριος της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου .Κατόπιν ενετάχθη εις την Μαρτυρική Εκκλησία του Πατρώου Εορτολογίου . Το 1962 ανήγειρε την Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου συγκροτήσας αδελφότητα μαναζουσών . Ανήγειρε δε , κατά την παρέλευση των ετών έτερα καθιδρύματα όπως ενοριακούς Ιερούς Ναούς , μονίδρια και παρεκκλήσια . Εδιώχθη πλειστάκις υπέρ της Ορθοδοξίας και δια την προσήλωση του εις το Πάτριον Εορτολόγιο και τας Ιεράς Παραδόσεις . Δοωκόμενος εξορίσθη εις την Ιερά Μονή Υψηλού Μυτιλήνης , εις την οποία ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χρυσόστομος είχε εξορισθή . Η εξορία του διήρκησε από το 1970 έως και το 1973 .Εξελέγει Συνοδική τη ψήφο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας και Επτανήσου , χειροτονηθείς την 19η Φεβρουαρίου 1979 , υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Αυξεντίου και του τότε Σεβ. Μητρ. Σταυρουπόλεως κ. Ευθυμίου . Μετά την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αυξεντίου εξελέγει την Ιανουαρίου 1995 υπό της Σεπτής Ιεραρχίας Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος  ( με αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου τον Μητροπολίτη Μαραθώνος και Μεσογαίας κκ Ησα'ί'α - κατά κόσμον Χριστόφορο Καρλαύτη . Καθ'όλον το διάστημα της Πρωθιεραρχίας του κατόρθωσε να προβάλει την Μαρτυρική ημών Εκκλησία παρά τις ποικίλες αντιξοότητες που κατά καιρό εμφανιζόντουσαν .

 AΣ ΕΊΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΙΑ .

 Μετά την κοίμηση του Μακαριστού Μαξίμου , πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου εξελέγη ο Σεβασμιώτατος Αττικής και Μεγαρίδος κκ Ησα'ί'ας ( κατά κόσμον Χριστόφορος Καρλαύτης ) . Ο Σεβασμιώτατος Ησα'ί'ας  εγεννήθει το 1927 εις Γύθειον Λακωνίας , δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Γυθείου . Ήταν το μικρότερο από τα τρία τέκνα του Πέτρου και της Σταυρούλας Καρλαύτη .Τελείωσε το Ανώτερο Θεολογικό σχολείο της Κατερίνης , την Ανωτέρα Θεολογική σχολή της Κηφισιάς Αττικής και την Θεολογική σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών . Εκάρη Μεγαλόσχημος μοναχός το 1971 υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Γεροντίου .Το έτος 1972 εθεμελίωσε τον Τρισυπόστατο Ναό Αγίου Νικολάου , Αγίας Παρασκευής και Αγίου Αντωνίου , στον Γέρακα Αττικής - θέση Γαργηττός . Εχειροτονήθη Επίσκοπος από τον Σεβασμιώτατο Γεράσιμο Βάρκα , με τον Σεβασμιώτατο Άνθιμο Χαρίση και τον Σεβασμιώτατο Δωρόθεο Τσάκο . Έκανε πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο και παρά τις αντιξοότητες κατόρθωσε να προβάλλει την Μαρτυρική ημών Εκκλησία εντός αλλά και εκτός Ελλάδος ( ΗΠΑ και Καναδά ) . Την 31/ 3/ 2013 εχειροτόνησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κκ Κυπριανό ( κατά κόσμον Κωνσταντίνο Τσέκα ) στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Γέρακα  Αττικής , με τον Σεβασμιώτατο Ολύμπου και Αμερικής κκ Μιχαήλ , τον Σεβασμιώτατο Καισαρείας κκ Σεραφείμ και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμύρνης κκ Δαμασκηνό . Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ησα'ί'ας εκοιμήθει Αύγουστο του 2020 .

 Είς την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Πατρίου Εορτολογίου Γέρακα  βρίσκεται πλήθος κειμηλίων καθώς και πλούσια βιβλιοθήκη ( άνω των 2000 βιβλίων ) . Από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου μέχρι σήμερον ακολουθείται το Γνήσιον Ορθόδοξον Εορτολόγιον , οι Παραδόσεις των Αγίων Πατέρων και οι αποφάσεις των Αγίων Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων ώς αυταί περιλαμβάνονται έν τω Ιερό Πηδαλίω της Αγίας Αποστολικής Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας . -   

+

 

  Η λειτουργική ζωή είναι συνειδητή ζωή της χάριτος του Θεού , όπου καλείται ''γνώσις'' ή ''γνώσις πνευματική'' , που ο Ισαάκ ο Σύρος την προσδιορίζει σαν << αίσθησιν μυστηρίων >> .

                        +


   Ο Θεός φανερώνεται μέσα από τις Γραφές .

          +

  Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Ησα'ί'ας .